Congres FloorPlay in Verbinding
Het congres
Op 20 november 2025 vindt het congres FloorPlay in verbinding plaats dat de Stichting FloorPlay organiseert in samenwerking met RINO amsterdam.
Een kind ontwikkelt zich in relatie tot zijn ouders en omgeving. Vanaf de geboorte is verbinding cruciaal. FloorPlay is gericht op het versterken van de affectieve ouder-kindrelatie en het vanuit verbinding speels stimuleren van de ontwikkeling van het kind. Wat als dit niet vanzelf gaat? Wat als er geen taal is om te communiceren? Kan muziek een ingang bieden? En wat is de invloed van beeldschermen op de connectie tussen ouder en kind?
Tijdens dit congres gaan we breder kijken naar diverse aspecten die invloed hebben op deze verbinding. Verschillende experts delen hun inzichten die jou als hulpverlener helpen een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van het kind én aan de relatie tussen ouders en kind. Daarnaast worden korte videofragmenten vertoond waarin de ervaringen met ouders worden gedeeld.
Wat kun je verwachten?
Een inspirerend programma met keynotes van o.a. Binu Singh, Marion van den Heuvel en Mathieu Pater, maar ook interactieve parallelsessies.
Deze datum is niet toevallig gekozen: op 20 november vieren we wereldwijd de Internationale Dag van de Rechten van het Kind.
Programma
09.00 – 09.30 | Registratie & koffie/thee |
09.30 – 09.45 | Opening congres door dagvoorzitters |
09.45 – 10.30 | Keynote 1: Schermtijd in de eerste 1000 dagen: Effecten op het opgroeiende kind – Marion van den Heuvel |
10.30 – 11.15 | Keynote 2: Belang van verbinding in de zorg aan de allerkleinsten en hun ouders – Binu Singh |
11.15 – 11.45 | Koffiepauze |
11.45 – 12.45 |
Parallelsessies ronde 1 |
12.45 – 13.45 | Lunchpauze |
13.45 – 14.45 |
Parallelsessies ronde 2 |
14.45 – 15.15 | Koffiepauze |
15.15 – 16.00 | Keynote 3: Verbinding zonder Taal – Maretha de Jonge |
16.00 – 16.45 | Keynote 4: De kracht van muziek, voor kinderen en jongeren met autisme – Mathieu Pater |
16.45 – 17.00 | Afsluiting door dagvoorzitters |
17.00 – 18.00 | Borrel |
Algemene informatie
Kosten tickets
€ 295,-
Registratie en facturatie wordt in opdracht van de Stichting FloorPlay en RINO amsterdam uitgevoerd door ZonderZorg.
Accreditatie
Accreditatie voor dit congres wordt aangevraagd bij NIP K&J/NVO, DAIMH en ADAP.
NIP K&J/NVO | Wordt aangevraagd |
DAIMH | Wordt aangevraagd |
ADAP | Wordt aangevraagd |
SKJ | Wordt aangevraagd* |
*Alles wat door NIP K&J/NVO geaccrediteerd wordt, is automatisch ook geaccrediteerd door de SKJ. Je kunt achteraf een bewijs van deelname opvragen bij de organisatie, zodat je zelf de punten kunt toevoegen aan je dossier.
Algemene voorwaarden
Bekijk hier de algemene voorwaarden en annuleringsregeling van ZonderZorg. RINO amsterdam is BTW-vrijgesteld.
Congreslocatie
Hotel Theater FIGI
Het Rond 2
3701 HS Zeist
OV: FIGI is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. De bussen stoppen voor de deur vanuit station Utrecht Centraal en Driebergen-Zeist.
Auto: Kom je met de auto? FIGI is goed bereikbaar via uitvalswegen A12 en A28. FIGI beschikt over een eigen parkeergarage.
Sponsoring
Wil je met je organisatie een grote, wellicht nieuwe, doelgroep aanspreken? Dat kan! Wordt sponsor van het FloorPlay Congres, dat kan zowel digitaal als fysiek met een stand op het congres!
Binnenkort delen we hier meer over de mogelijkheden. Wil je graag op de hoogte gebracht worden wanneer deze bekend zijn? Stuur dan alvast een mail naar de organisatie.
Congres FloorPlay in Verbinding
Dag(en)
:
Uur(s)
:
Minute(s)
:
Second(s)
Keynote sprekers

Schermtijd in de eerste 1000 dagen: Effecten op het opgroeiende kind – Marion van den Heuvel
Telefoons, tablets en laptops zijn tegenwoordig overal, ook in gezinnen met jonge kinderen. Niet alleen spenderen jonge kinderen steeds meer tijd achter een scherm, ook ouders zitten steeds vaker achter een scherm in het bijzijn van hun kind. Onderzoekers en artsen uit verschillende disciplines slaan alarm – schermtijd voor kinderen zou slecht zijn voor de ogen, de rug, gewichtstoename en de taalontwikkeling. Er is echter minder aandacht voor het schermgebruik van de ouder in de eerste 1000 dagen. Wat voor effect heeft dit op de taalontwikkeling, sociaal-emotionele ontwikkeling en ouder-kind interactie? In deze lezing bespreek ik de laatste wetenschappelijke inzichten over schermgebruik in drie periodes van de eerste 1000 dagen: de zwangerschap, tijdens borstvoeding, en tijdens interactie met het kind. Door ouders inzicht te geven over de voor- en nadelen van schermgebruik, kunnen ze hier verantwoordelijker mee omgaan en de ontwikkeling van hun kinderen stimuleren.
Marion van den Heuvel is universitair hoofddocent en werkzaam als onderzoeker bij Tranzo, het wetenschappelijk centrum voor zorg en welzijn. Zij doet onderzoek naar de ontwikkeling van kinderen in de eerste 1000 dagen. Met haar onderzoek en publieke bijdragen probeert ze kinderen een goede start te geven op een gezond en gelukkig leven. Thema’s die zij bespreekt in haar werk zijn (generatie)armoede, intergenerationeel trauma, taalontwikkeling, en schermtijd (van ouders en kinderen). Marion is ook één van de hoofdonderzoekers bij het Zero Poverty Lab, dat dit jaar de Simone Weil Award kreeg voor de maatschappelijke impact die het team maakt.
Belang van verbinding in de zorg aan de allerkleinsten en hun ouders – Binu Singh
Meer informatie over de inhoud van deze keynote volgt
Binu Singh is kinder- en jeugdpsychiater en psychotherapeut. Ze legt zich vooral toe op de ontwikkelings- en opvoedingsproblemen bij kinderen tussen 0 en 6 jaar en is de verantwoordelijke voor het zorgprogramma jonge kind binnen UPC KU Leuven.
Dr. Singh is bestuurslid van WAIMH-Vlaanderen en werkt regelmatig mee aan informatieverlening rond de zorg voor jonge kinderen via media, lezingen en opleiding.


Verbinding zonder taal – Maretha de Jonge
Meer informatie over de inhoud van deze keynote volgt
Maretha de Jonge is hoogleraar Orthopedagogiek bij het Instituut Pedagogische Wetenschappen van de Universiteit Leiden. Zij is gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van kinderen en jongeren met ontwikkelingsstoornissen – in het bijzonder autisme spectrum stoornissen en selectief mutisme. Zij promoveerde in 2006 op een onderzoek naar endofenotypische markers en het bredere fenotype van Autisme Spectrum Stoornissen. Naast haar huidige werk aan de Universiteit Leiden, werkt zij op de afdeling psychiatrie van het UMC Utrecht als Orthopedagoog-Generalist/GZ-psycholoog en cognitief gedragstherapeut. Zij heeft zich gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van kinderen en jongeren met ontwikkelingsstoornissen – in het bijzonder autisme spectrum stoornissen en selectief mutisme – en de begeleiding van hun gezinnen en leerkrachten.
De kracht van muziek, voor kinderen en jongeren met autisme – Mathieu Pater
Muziek is overal om ons heen en raakt ons vaak zonder dat we het doorhebben. Voor kinderen en jongeren met autisme biedt muziek iets bijzonders: een manier om contact te maken, zonder de drempel van taal. Muziektherapie benut klank, ritme en melodie als communicatiemiddel, afgestemd op het moment en het energieniveau van de ander. Het helpt onder anderen bij aandacht, wederkerigheid en prikkelverwerking. Onderzoek én praktijk laten zien dat muziektherapie sociale interactie en gedrag positief kan beïnvloeden. Binnen het Papageno Muziektherapie Programma zien we dit dagelijks gebeuren. En het mooiste? Iedereen kan muziek maken – je hoeft geen instrument te beheersen of zuiver te zingen. Wat telt is aandacht, verbinding en plezier. Want soms zegt muziek meer dan woorden ooit kunnen. Muziek verbindt, ontroert, opent deuren – en biedt kinderen met autisme ruimte om te groeien, op hun eigen manier.
Mathieu Pater is muziektherapeut, onderzoeker en directeur van Stichting Papageno Muziektherapie. In 2022 promoveerde hij aan de Rijksuniversiteit Groningen op zijn proefschrift Music Therapy for Children with Autism Spectrum Disorder, waarin hij het Papageno Muziektherapie Programma ontwikkelde en evalueerde. Dit programma is gericht op het verbeteren van sociale interactie, communicatie en prikkelverwerking bij kinderen met autisme, door middel van muzikale afstemming en interactie. Zijn werk verbindt praktijk en wetenschap en toont de kracht van muziek als therapievorm. Samen met Aaltje van Zweden schreef hij het boek De kracht van muziek. Hij zet zich actief in om muziektherapie breed inzetbaar en toegankelijk te maken.

Parallelsessies

Zintuiglijke Prikkelverwerking: in verbinding via de zintuigen – Ingeborg Snel
Contactopbouw met jonge kinderen verloopt natuurlijkerwijs veelal vanuit de zintuigen. Beweging en aanraking dragen bij aan het maken van verbinding en plezier, alsook samen ervaren van andere zintuiglijke informatie zoals geluid, licht en geur. Maar wat als het kind problemen ervaart in het verwerken van zintuiglijke informatie?
Met het uitgangspunt dat alle gedrag communicatie is, is het belangrijk om te kijken naar de respons die het lichaam geeft op zintuiglijke informatie. Dit helpt om na te gaan wat meespeelt, zoals de invloed van anders werkende zintuigen of problemen bij de zintuiglijke prikkelverwerking.
In deze lezing krijg je informatie over Zintuiglijke Prikkelverwerking en over onder- en overprikkeld zijn. Daarnaast wordt aan de hand van de PrikkelWaaier uit de boeken van Wiebelen en Friemelen bekeken wanneer we aan overprikkeling en wanneer we aan onderprikkeling denken. Middels casuïstiek wordt gekeken welke strategieën helpend kunnen zijn in het contact met het kind, met ruimte voor vragen en eigen inbreng.
Ingeborg Snel werkt sinds 2001 bij Kentalis Zorg als logopedist in het Communicatiebehandelteam regio Amsterdam/Utrecht, met mensen met een zintuiglijke en/of communicatieve beperking (CMB) en hun omgeving. Daarnaast is ze docent bij 7zintuigen en bij de Kentalis Academie. Ingeborg is gespecialiseerd in interactie en communicatie, diagnostiek en behandeling voor mensen met een auditieve en communicatieve beperking en zintuiglijke prikkelverwerking. Als videobegeleider VIB/ICB coacht zij ouders en collega’s om de interactie in beeld te brengen en te ontdekken wat helpt in het contact.
Opvoeden wanneer je zelf autisme hebt – Claudine Dietz
Wanneer je zelf autisme hebt kan het moeder-/vaderschap verrassende uitdagingen brengen. In deze parallelsessie zal ik aan de hand van casuistiek een aantal uitdagingen bespreken ten aanzien van het ouderschap. Onderwerpen die aan bod komen zijn;
- Omgaan met prikkels
- Het lezen van signalen van je kind
- Het herkennen van ontwikkelinsgbehoeften van je kind en hierbij aansluiten
- Voorspelbaar kunnen zijn
- Omgaan met sociale situaties
- Tot slot zal ik ingaan op tips voor hulpverleners wat wel en niet als helpend wordt ervaren.
Claudine Dietz werkt als klinisch psycholoog en IMH-specialist bij het IMH-centrum OuderKindLijn in Amsterdam voor ouders en jonge kinderen 0-6 jaar. Hier wordt specialistische hulp geboden vanuit een integrale visie voor de behandeling van problemen samenhangend met zwangerschap, ouderschap, ouder-kind relaties, regulatie en of trauma gerelateerde problemen bij het jonge kind alsook ter bevordering van de sociaal-emotionele ontwikkeling van het jonge kind.
Claudine Dietz is daarnaast hoofdopleider van de IMH specialisten en consulenten opleiding bij Rino amsterdam. Zij maakt deel uit van het bestuur van de stichting FloorPlay en geeft les in de FloorPlay methodiek.
Tot slot is zijn onderdeel van het landelijk netwerk Autisme Jonge Kind.


Loose parts play – niets wordt alles! – Pleun Schaeffer
Stel je voor…stenen worden dino-eieren, buizen worden knikkerbanen, takken worden lepels voor de heksensoep! Als kinderen spelen, vullen ze dat het liefst zelf in. Dan gaan ze ontdekken, voelen en beleven. Dan kan ‘niets’ ineens alles worden. ‘Loose parts play’ – spelen met losse materialen – maakt kinderen architect van hun eigen speelomgeving.
In de workshop ‘Loose Parts Play’ ontdek je de kracht van materiaal met een open einde, dat kinderen zelf invullen, verzamelen, verplaatsen en ontdekken. Geen klassiek speelgoed, maar alles wat in de echte wereld te vinden is.
Pleun Schaeffer is eigenaar, adviseur en projectleider bij Speelmakers. Speelmakers gaat voor een speelsere wereld voor elk kind. We ondersteunen professionals die kinderen vrij, avontuurlijk en uitdagend willen laten spelen. Met training, projectbegeleiding en advies. Van beleid tot praktijk, overal waar kinderen zijn. We werken in opdracht van gemeenten, maatschappelijke organisaties, scholen en kinderopvangorganisaties aan projecten die de speelomgeving van kinderen mooier maakt.
Verbindend Visualiseren – Matté Schroder
Wil je ervaringen uitwisselen van het inzetten van visuele ondersteuning tijdens FloorPlay sessies? Of wil je geïnspireerd worden hoe je dit op een laagdrempelige wijze kan doen?
In deze parallelsessie neemt Matté Schroder je mee aan de hand van herkenbare praktijkvoorbeelden en bespreekt hij verschillende vormen van visuele ondersteuning. Het werken met de KaartenSet FloorPlay zal aan bod komen. Er zal ruimte zijn voor onderlinge uitwisseling en door actieve werkvormen kun je zelf gaan ontdekken wat de kracht van het visueel ondersteunen kan zijn. Je wordt aan het denken gezet hoe je het ‘visueel verbinden’ in de dagelijkse praktijk kan in gaan zetten als meerwaarde in de coaching van ouders en/of collega’s.
Matté Schroder is FloorPlay Specialist en is werkzaam bij Koninklijke Kentalis in regio Breda. In deze ambulante functie heeft Matté de afgelopen jaren veel kennis opgedaan in het coachen van ouders. Hij gebruikt daarbij ruim 17 jaar ervaring in het werken op de behandelgroepen voor kinderen met een communicatief meervoudige beperking. Daarnaast is Matté docent en supervisor FloorPlay bij RINO Amsterdam en geeft hij inspiratiesessies aan collega’s uit het werkveld.


FloorPlay in de eerste lijn – Lonny Franse
FloorPlay in de eerste lijn biedt kansen om in een vroeg stadium behandeling te kunnen inzetten in gezinnen. Er zijn (lange) wachtlijsten binnen de zorg, een thuistraject FloorPlay kan in deze ‘wachttijd’ worden ingezet om zo de ontwikkeling van het kind en het gezin te stimuleren. Door de vroege en snelle inzet kan het zijn dat meer inzet van zorg niet nodig is en ouders zelf verder kunnen.
Het binnen de afgegeven beschikking vrij zijn in de duur van een traject, het aantal sessies en de frequentie zijn waardevolle elementen van het bieden van FloorPlay op deze manier. Ondernemerschap is een onderdeel van het werk als zelfstandige, hoe zet je jezelf in de markt? Wie zijn de verwijzers en hoe vinden zij jou? Maar ook vragen als hoe blijf je scherp en up-to-date als solistisch werkende? Wanneer rond je een traject af? Waar loop je tegenaan en hoe ga je daarmee om? Hoe werk je samen met organisaties? Na deze deelsessie heb je een beeld van wat er nodig is om FloorPlay in de eerste lijn te bieden.
Lonny Franse is jaren werkzaam geweest in de zorg voor kinderen met een ontwikkelingsachterstand en een stoornis binnen het autistisch spectrum. Daarnaast heeft ze veel ervaring opgedaan in het werken binnen de kinderrevalidatie. Eenmaal in contact gekomen met FloorPlay liet deze manier van kijken en werken haar niet meer los. Ze is doorgegroeid tot FloorPlay specialist en in deze functie werkzaam in de eerste lijn. Daarnaast is ze algemeen bestuurslid van de stichting FloorPlay en aankomend docent bij de RINO voor de introductiecursus FloorPlay.
De Congrescommissie
Dr. Karin Hendriks
inhoudelijk directeur RINO amsterdam
Drs. Lies Ruiter
afdelingshoofd nascholing & opleidingen RINO amsterdam
Drs. Natasja van Kollenburg
gz-psycholoog, FloorPlay-specialist
Drs. Kim Denteneer
orthopedagoog generalist, FloorPlay-specialist